Borgerkrigen i Yemen har næsten varet i to et halvt år, og antallet af døde i denne periode pga. konflikten er mellem 10.000 og 15.000 yemenitter samt udenlandske soldater, hovedsageligt fra Saudi-Arabien, der længe har været presset og efterhånden ønsker en udvej fra Yemen. Ikke nok med at der er borgerkrig, så er der på nuværende tidspunkt også en stor koleraepidemi i Yemen. Der dør gennemsnitligt 20 mennesker om dagen, fordi de ikke har adgang til rent vand, mad eller lægehjælp.

Af Peter Garlet Rank

 

Borgerkrigen i Yemen har varet i snart to et halvt år. Fronten i Yemen er kørt fast mellem houthierne i nord og den arabiske koalition samt deres allierede fra Yemen i syd og øst. Houthierne, også kendt som Guds Partisaner, er en shiitisk Zaidi oprørsgruppe. Det var denne oprørsgruppe som d. 20. januar 2015 indtog præsidentpaladset i Sanaá, som er hovedstaden i Yemen. Den tidligere præsident Adb Rabbuh Mansur Hadi blev fordrevet fra paladset d. 20. januar 2015 og opgav posten som præsident d. 22. januar 2015. Saudi-Arabien er utroligt presset under denne borgerkrig, og ønsker at komme væk fra Yemen og borgerkrigen. Saudi-Arabien er golfregionens største magt, og hvis de forlader krigen er det endnu ikke vist, om de vil miste deres position som den største magt i golfregionen og respekten, der følger med. Det bliver derfor sværere og sværere for Saudi-Arabien at trække sig ud af krigen uden at tabe ansigt.

 

Ikke nok med at Yemen er midt i en borgerkrig, så udspiller der også en af de største koleraepidemier nogensinde. Kolera er en mave tarmsygdom, som er utroligt smitsom. Når man har fået kolera, kan man indenfor få dage få voldsom diarré, og man kan i værste fald miste op mod 24 liter væske i døgnet. Flere nødsorganisationer prøver at hjælpe til med at bekæmpe koleraepidemien, men pga. borgerkrigen er det utroligt svært at få hjælpen frem. Mere end en halv million er blevet smittet med kolera, og tallet er fortsat stærkt stigende. Den manglende hjælp, samt dårlige forhold i form af krig, beskidt vand og ingen mad, gør, at sygdommen spreder sig utroligt hurtigt.

 

USA har gennem militær magt hjulpet til i Yemen i form af droneangreb. De har siden 2002 udført en masse bombeangreb ved brug af droner i håbet om at bekæmpe terrororganisationen Al-Qaeda. USA´s mål er at få genindsat den efterhånden lidt upopulære præsident Adb Rabbuh Mansur Hadi. Hadi var et alternativ, da den tidligere præsident Ali Abdullah Saleh forlod Yemen for at modtage medicinsk hjælp. Derudover har Hadi også støttet op om en luftkampagne og blokader, som har resulteret i store ødelæggelser af landets infrastruktur samt fået en masse civile dræbt.

 

Mangel på politisk støtte og hjælp i Yemen gør det utroligt svært for civilbefolkningen at overleve, dels pga. den store koleraepidemi, men også borgerkrigen generelt. Der bor omkring 25 millioner i Yemen, og ud af disse har cirka 17 millioner brug for nødhjælp. Hjælpen er langt fra tilstrækkelig, hvilket er et resultatet af manglende støtte fra politikerne. Den hjælp som endelig er til stede, kan ikke nå frem til tiden pga. borgerkrigen, men også de mange murbrokker og blokader, som gør det svært at få hjælpen frem i tide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *