Forstil dig at man sidder ved computeren og skal til at bestille de nyeste sneakers og pludselig begynder ens sult at gnave. Du skal til at gå ud i køkkenet for at tage noget fra køleskabet, da du kommer i tanke om, at du bare kan bestille en pizza udefra. Et par klik senere er du i fuld gang med at spise pizzaen.

Af Marie-Léonora Wangmo Théorêt-Olsen

Du har måske ikke lagt mærke til det, men verdenen i dag bliver mere og mere digitaliseret. Hvor man før i tiden skulle gå ud for at spise, kan man i dag bestille det meste hjemmefra. Næsten alt information kan findes på nettet, hvis man bare søger nok. Man behøver ikke længere at gå på biblioteket for at låne en bog, man kan bare hente en e-bog ned fra nettet. Spørgsmålet er om denne digitalisering gør vores samfund bedre? Det er svært at svare entydigt på spørgsmålet. Digitalisering kan ikke siges at være godt eller dårligt. Digitalisering har en stor betydning for samfundet i dag, og det kommer til at betyde mere og mere med tiden. Teknologiens og digitaliseringens magt kan ikke overvurderes. Selv om det for de fleste mennesker gør livet lettere, vil det for andre kunne tage overhånd. I stedet for at internettet bliver en hjælp, kan det tage styringen over mennesket, og mennesket vil blive en slave, da de bukker under for digitaliseringens tyranni. Det kan få betydning for personens sociale adfærd, da meget af deres kommunikation vil være over nettet og ikke mundtligt. Dette vil også kunne føre til problemer med relationen mellem mennesker. Det kan ende med, at computeren bliver ens bedste ven, og folk vil bruge alt deres tid foran skærmen. Det er ikke kun computeren, som kan tage magten fra folk, det er mindst lige så slemt med mobiltelefoner for nogle mennesker. Smartphone har i dag næsten alle de samme funktioner som en computer. Hvor telefonens funktion før i tiden kun var at ringe, er den i dag blevet som en mini-computer. Digitalisering kan ses som en måde at effektivere ting på, men der er stor risiko for, at det sker på bekostning af andre vigtige ting. Der er dog et enkelt område, hvor digitaliseringen ikke slår helt igennem, nemlig på bogmarkedet. På trods af at e-bogen bliver mere udbredt, sker der mærkelig nok ingen tilbagegang for den fysiske bog[1]. Fornemmelsen af at holde en bog mellem hænderne er øjensynligt så stærk, at det ikke helt skal erstattes af e-bogen.

Man må nok erkende, at internettet og smartfonen er kommet for at blive, men man må håbe, at der på et tidspunkt kommer en reaktion mod digitaliseringstyranniet, og at man igen på et tidspunkt kan se enkelte mennesker bevæge sig rundt i byen eller naturen uden at glo ned i en smartphone og uden øretelefoner. Man må på et tidspunkt vende tilbage og opfatte byens puls og naturens lyde.

[1] http://www.statistikbanken.dk/BOG02

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *