Af Signe Benedicte Hammelev Dreier

I sommer startede flere tusinde unge på en gymnasialuddannelse. Det var med stor begejstring, men også stor spænding. Den nye gymnasiereform er lige indtruffet og der er mange nye ting at vende sig til. Dette har medført at lærerne både skal forholde sig til den nye reform, men samtidig også den gamle, da det er den de andre årgange følger. Derfor under det afkortede grundforløb blev lærernes forberedelsestid primært brugt på at forberede undervisning til de nye 1.g’ere. Jeg kan ikke se hvorfor at de andre årganges undervisning skal nedprioriteres, bare fordi lærerne ikke er blevet ordentligt informeret omkring den nye reform. Det er for ringe, så simpelt er det. Meningen med den nye reform er at skabe højere faglighed og gøre Danmark mere konkurrencedygtig på verdensplan. Personligt kan jeg ikke se hvorfor man ikke har gjort det noget før. Vi har længe vidst at der skulle ske en forbedring. Det helt store spørgsmål er bare om denne reform gør en forskel. I værste tilfælde har den, den modsatte effekt af hvad man forstiller sig.

Husker du dine egne teenageår? Jeg er sikker på du, som mange andre, var ved at finde dig selv. Du var usikker og ville gøre alt for at passe ind. Du kom fra formentligt fra enten grundskolen eller et ophold på en efterskole. Du startede på gymnasiet og var atter alene, et nyt sted, nye mennesker, nye ting. Der føler man sig igen usikker, og det tager tid at finde sin plads i det nye fællesskab. Hvordan kan det så nogensinde være en god ide at ødelægge alt dette omkring 3 måneder efter skolestart? Eleverne er først startet i en grundforløbsklasse, hvor de er blevet sat sammen uden eleverne har valgt studieretninger. Det har de først valgt efter de 3 måneder, og de er nu blevet sat i nye klasser på baggrund af deres valg. Det vil sige at eleverne nu har vinket farvel til deres kendte hverdag og den trygge fornemmelse ved at kende hinanden. Men med et bliver alt det kastet op i luften, og de unge står igen alene.

Jeg har snakket med et par af de nye gymnasieelever og de siger alle det samme. De siger nemlig at de savner deres grundforløbsklasser utroligt meget, og at de stadig ikke kan se hvad det skulle gøre godt for at splidte dem op. Spørger man Liberal Alliance var det for at gøre unge mere selvstændige, og klæde dem på til et liv ude i samfundet. De siger at det var for at gøre de unge en tjeneste. For det er rigtigt nok at man ikke vælger en arbejdsplads, bare fordi ens gode venner arbejder der. Det er vigtigt at huske at man skal vælge ud fra sine egne interesser, og så kan man ikke altid vælge hvem det bliver sammen med.

Der er også nogle faglige forløb som er blevet afskaffet. Almen Studieforberedelse har de unge ikke længere. Det er forløb hvor man arbejder med samspil mellem fagene og lærer forskellige faglige metoder. Der kommer til at være noget som kompenserer for dette, men hvor godt det kommer til at være er umuligt at vide. Jeg har erfaret mig at dette forløb er en god ide at have da man lærer at bruge fagene i praksis. Ude i den virkelige verden arbejder man ikke kun med et enkelt fag af gangen, men med flere.

Mest af alt glæder jeg mig til at se hvor alt det her ender. For som vi alle er bekendte er den folkeskolereform, der er i dag, ikke den mest velfungerende. Det bliver spændende at se hvad det munder ud i. Efter min egen mening burde man stoppe med at have de grundforløbsklasser for det gør ikke noget godt, tværtimod skader det gymnasie oplevelsen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *