Få sportstrænere i Danmark får ikke penge for deres tid, hvorfor er det at de vælger at træne frivilligt? Og hvilke konsekvenser har det hvis der ikke er frivillige trænere?

Af Louise Lou og Simone Rind

Dette udtaler Jonas Sørensen sig om, som er træner for u14 pigerne i Lyngby håndboldklub. Han er uddannet gartner og cykelsmed, men har altid elsket sporten, så derfor gik han i familiens fodspor og startede som håndboldtræner.

“Jeg elsker at opleve spillernes udvikling, og hjælpe dem med at forbedre sig, det er helt klart noget af det bedste.”

Jonas får ikke løn for at være træner i klubben, og han skal også have presset job og hans egen træning ind i hans stramme skema. Så hvorfor er det at han egentligt har valgt at blive frivillig træner?

“Jeg gør det helt klart fordi at jeg gerne vil give noget tilbage til klubben. Der var jo også voksne der frivilligt trænede mig da jeg var barn, og så har det altid ligget til familien at være en del af Lyngby håndboldklub.”

Da man ser en tendens til at flere unge stopper med deres sportsgren, vil trænerne måske miste motivationen til fortsat at arbejde frivilligt. Hvis der ikke er flere frivillige trænere, kan det for nogle familier være en stor udgift at have deres barn meldt ind i en sportsklub. Hvis børn og unge ikke får mulighed for, at dyrke deres sportsgren de interesserer sig for, kan de blive inaktive og få et dårlig helbred. Derfor kan der ske en ond cirkel. For at forhindre denne onde cirkel er det vigtigt at man i Danmark har nogle frivillige trænere og nogle forældre der er støttende og engageret omkring deres barns sportsgren.

Pia, som er forælder til en datter der spiller volleyball, udtaler sig her om hvorfor hun valgte at blive frivillig træner

“Min datter startede til volleyball i en alder af seks år, og klubben manglede trænere til at træne de helt små, så derfor valgte min datters venindes mor og jeg at støtte klubben og trænes vores børn og deres venner.”

 

En anden grund til det er godt med frivillige trænere er, at den unge sportsudøver har mulighed for at blive dygtig uden at skulle betale ekstra udgifter for at få mere træning og vejledning til at udøve sin sport. Det er vigtigt at alle har lige muligheder for, at nå deres mål med deres sport.

Frivillige trænere er altså en rigtig vigtig del af vores samfund. Det er noget ville alle skal støtte op om og få inspiration fra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *