Manden der plejede at være kvinde, er nu juridisk far til sin kvindelige partners barn, lyder det fra østre landsrets dom.

Af Theis Kørvel

Efter at blive afvist af både statsforvaltningen og byretten med sit ønske om at blive mand og dermed far, vendte den nuværene far og hans partner sig til østre landsret, som var villig til at se på deres sag og afgjorde det til deres fordel ved afsagt dom af den 24 november2017;

om, at A, der har fået juridisk kønsskifte fra kvinde til mand, kan registreres som far til det barn, som hans hustru, B havde født.”

Selvom børneloven citerer ”at man kun kan opnå forældreskab i overensstemmelse med sine reproduktive organer.”

Det er super dejligt, at retten har valgt, at følge det juridiske kønsskifte. Det afgørende var, om der var forskel på en fysisk og en juridisk problemstilling. – Det er der ikke. Og det er jo skønt.

Udtaler parrets advokat, Knud Foldschack, som tidligere har kørt sager som f.eks. rettighederne omkring køb af ungdomshuset på jagtvej 69 og flere sager for Christianitterne på Christiania, og siger endvidere:

Vi er juridisk glade, og jeg er helt sikker på, at vores klient er afgørelsesmæssigt glade.

Man kunne spørge sig selv hvad problemet var og hvorfor man ikke ”bare” kunne lade kvinden være mand og demed far, jo, problemet var, at kvinden stadig ikke var blevet mand fysisk, men kun juridisk (han fik juridisk kønsskifte og nyt personnummer i 2015) ved den første afgørelse. Det var først i 2017, at kvinden blev til den mand, rent fysisk, som hun bad om at havde de samme retigheder som, og derved kunne blive far til sit barn

Dette kan jo lede hen til stor diskution om hvornår du kan være mand, og ikke mindst far. Er det når man er mand på papiret, juridisk, eller når man er det rent fysisk.

Behøves man blot at sige ”jeg vil gerne være mand” og så får man et nyt personnummer og nyt køn, eller burder sådan en sag være i moder naturs hænder?

Danmark var i 1981 en af de første lande som fjernede homoseksualitet fra listen over psykisk sygdomme og var det land i verden som i 1930 havde den første kønsskifteoperation fra mand til kvinde, da manden Einar Wegener blev til kvinden Lili Elben.

Danmark har dog stadig transkønnet registreret som en psykisk sygdom i det danske sygdomssystem. En liste der er udarbejdet af sundhedsstyrelsen, som følger WHOs tilsvarende liste, men det mener 8 ud af 10 danskere ikke ifølge en undersøgelse, Amnesty har fået lavet. Og en undersøgelse lavet af voxmeters, viste at 84 procent af danskere ikke mente, at man var psykisk syg, hvis man som person har valgt at skifte sit køn.

Med dette kan det ses at Danmarks befolkning har fået et mere åbent syn og forståelse over for transkønnet og homoseksuelle, som ønsker at få en familie med børn som såvel fysisk som juridisk kan kalde dem for far og mor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *