Vi kender alle historien om whistlebloweren, Edward Snowden, som leakede samtlige overvågningsfiler fra NSA. Ikke nok med at regeringsmagterne ved hvad vi laver, nu skal vi også være bange for at forældre kan overvåge deres børn.

Af Jonathan G. Ulrich

I dag ser man flere og flere forældre, som vil have mere styr på deres børn. Man kan forstå det til en hvis grad. Som forældre føler man sig bedst tilpas, hvis man ved hvor ens barn er. Det lyder også forståeligt, men kan det også blive for meget? Hvordan ville du have det, hvis din mor og far hele tiden kunne finde ud af, hvor du er? Det er jo dejligt, hvis du gerne vil have et lift, så de kan finde dig nemt, men virker det ikke grænseoverskridende. Diverse måde forældrene bruger, kan være små GPS-enheder som der f.eks. lægges i børnenes taske eller jakke. Nogle forældre går dog ikke lige så langt og nøjes med ”Find My IPhone”, som er en App til Apple brugere. Man skriver sit Apple-ID og sin kode, og så kan du finde din telefon. Hvis forældre har deres børns Apple-ID, kan de tracke dem. Hvis du nu tænker ”HA, jeg har en Android, og derfor har jeg ikke noget Apple-ID”, så skal du lige tænke dig om igen. Der er en App som hedder ”Life360” til både Android og Apple produkter.

Life360 virker dog ikke kun som tracking device. Appen funger også til at sende meddelelser til de Familie medlemmer, som bruger appen. Hvis du har problemer med noget eller er kommet frem til en destination, så vil appen sende en besked til ens familie. Mange forældre synes dette er smart, siden det ikke er alle forældre, der har tid til at hente deres børn, når de er på arbejde.

”Børn vil opfatte det som et tillidsbrud. Så hvis man holder øje med hinanden på den måde, skal det kun være efter fælles overenskomst mellem børn og forældre. ”

– Per Larson, formand for børneråddet.

Eksperter mener nemlig, at disse apps ikke er andet end en ”gimmick”. De kan aldrig afløse ens pligt til aftaler og tillids udvisning. Eksperterne mener, at det kan gå ud over børns opdragelse og dannelse. ” En stor del af et barns udvikling ligger der, hvor grænser bliver overskredet, ” siger børnepsykolog John Halsen. Han mener, at børn har ret til at prøve på at bryde grænser. Et overbeskyttet barn er et barn, der bliver beskyttet mere, end der er brug for. Det kan have den effekt på børnene, at de senere i livet vil have brug for robusthed, og de vil måske være bange for at tage chancer.

Det er ikke kun børnepsykologer og folk fra børneråddet, der synes det er et problem. Rasmus Theede, som er formand for digital sikkerhed, taler også imod brugen af overvågning. ”det er jo normalt for børn helt ned til første klasse får mobiltelefoner, det er jo tryghedsmoment for forældrene. Det er jo logisk tendens der er kommet med udbredelse af telefoner. ” ”forskellen mellem overvågning og omsorg er at fortælle barnet om det. Børn har jo også brug for en privat-sphere og derfor er det vigtigt for forældre at sige til deres børn hvorfor de gør det. ”Det som han dog undrer sig over, er hvad der bliver af den information, man giver appen. Hvis man beslutter sig for at spore sine børn via GPS, råder han en til, at man sætter sig ind i, hvor denne information bliver af og, hvem der har adgang til den.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *