Astronomer har fundet en stjerne omkring 500-millioner lysår væk, som nægter at give op; det lader til at den har været død og kommet tilbage til live op til flere gange.

Af Nikoline

Supernovaen iPTF14hsls, lyser meget stærkere end normale supernovaer. Til sammenligning lyser den ca. 3,5 milliarder gange så lysende som solen, hvor en normal supernova lyser omkring 500 millioner gange mere. Det ufattelige er dog, at denne stjerne muligvis har eksploderet, som en supernova, før. Forskere har observeret flere tusinde supernovaer, og de har altid markeret stjernens død. Hvis denne stjerne i sandhed viser sig at være en undtagelse, er der i følge forskerene to mulige forklaringer.

Forskernes observationer inkluderer data fra W. M. Keck Observatory på Maunakea, Hawaii.

 

Når meget store stjerner ikke længere har nok brændstof til at fortsætte, kan de eksplodere i det man kalder en supernova. Videnskabsmænd kan beskrive dem med noget, som man kalder ’lyskurver’. Disse lyskurver viser, hvor intenst lyset fra et objekt er over tid. En lyskurve for en supernova burde være høj når eksplosionen starter, og derefter vil lyset stilne af. Normalt vis varer den meget intense og smukke del af en supernova omtrent 100 dage. Stjernen, iPTF14hsls, blev registreret som supernova af the Palomar Transient Factory i 2014, men selvom der er gået betydelig længere tid end de 100 dage, radierer den stadig meget intenst lys også 3 år senere. Desuden lader den nuværende supernova til at pulsere, hvilket også er atypisk for en supernova.

”Spektret vi optog ved Keck Observatoriet viste os, at denne supernova ikke lignede noget vi har set før.” Sagde Peter Nugent, senior videnskabsmand og divisionens stedfortræder for videnskab engagement i Computational forsknings afdeling for Lawrence Berkeley National Laboratory, der medforfattere studiet. ”Selvom spektret bærer ligheder til en normal hydrogenrig kernekollaps supernova, så blev disse lysere og derefter mindre og mørkere mindst fem gange.”

Efter at holdet af videnskabsmænd opdagede den mystiske opførsel af den gigantiske stjerne, gik de igennem gamle filer og research og opdagede, at der havde været en ensartet eksplosion samme sted i 1954. Dette vil sige at videnskabsmændene, der arbejder med dette fantastiske fænomen indtil videre tror at stjernen har eksploderet før – for over 50 år siden –, og at den nu har eksploderet igen. Dette vil sige at stjernen på en eller anden måde, overlevede eksplosionen i 1954 og havde mulighed for at eksplodere igen I 2014. Dog kan videnskabsmændene ikke fuldt ud forklare hvordan dette kan lade sig gøre. Størrelsen af eksplosionen kunne være årsagen til, at vores konventionelle forståelse af stjernernes død, ikke kan forklare netop denne begivenhed. Forskerne har udregnet at massen af stjernen, iPTF14hsls, var mindst 50 gange så massiv som solen, og de mener at den højst sandsynligt er noget større end det. Vi, som mennesker, har aldrig observeret en så stor stjerne dø, og det kan være at stjerner i denne størrelsesorden opfører sig anderledes, end de mindre vi har observeret.

 

Dog er det også muligt at dette er den første ’Pulsational Pair-Instability Supernova’ eller PPISN. Dette fænomen er noget som videnskabsmænd har lavet modeller af, men aldrig før observeret. Denne teori går ud på at, skulle en stjerne være massiv og varm nok, begynder den at danne par af elektroner og deres antistof modsætning, positroner. Disse par vil bruge en masse energi, som stjernen under normale omstændigheder ville bruge til at stoppe sig selv fra at kollapse. Stjernen vil i princippet kunne kollapse igen på grund af disse elektron-positron par og dermed få en masse ekstra elementer til at brænde i stjernens kerne, hvilket vil få stjernen til at afgive en masse ekstra lys. Til slut efter kollapset vil stjernen ekspandere igen og sådan kan cyklussen i princippet fortsætte. En PPISN supernova burde teoretisk set forbrænde størstedelen af dens hydrogen forholdsvis hurtigt, men iPTF14hsls har stadig massere hydrogen. Endnu mere fascinerende er det, at denne supernova lader til at have omkring 10 gange mere energi end den burde.

 

“Disse eksplosioner forventedes kun at ses i det tidlige univers og skulle udryddes i dag. Det er som at finde en dinosaur, der stadig er i live i dag. Hvis du fandt en, ville du spørge, om det virkelig var en dinosaur, “siger Andy Howell, leder af LCO supernova-gruppen og medforfatter af undersøgelsen.

 

Dette er, hvor vores nutidige viden om denne mystiske stjerne ender, dog forbliver supernovaen under tæt observation af videnskabsmændene, der arbejder på projektet.

 

Billedtekst:

Her ses supernovaen der fandt sted i 1954, sammenlignet med stjernen i 1993, altså et år hvor den ikke var i gang med at eksplodere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *