Mange timers træning og stævner i weekenden passer ikke ind i unges liv. Unge prioriterer i stedet deres fritidsjob, fester, sociale medier og venner.

Af Louise Lou og Simone Rind

Unge, som starter i gymnasiet får pludselig en masse ting at se til, som kan forhindre dem i at dukke op til de faste træningstider og kampe i weekenden. Derfor er der mange unge der vælger at droppe ud af deres sportsforening. De vælger, at gå hen til en alternativ måde at dyrke motion, f.eks at tage i fitness eller løbe et par ture om ugen.

En af årsagerne til, at mange unge dropper deres sportsgren kan være, at unge skifter interesse når de starter på gymnasiet. Her oplever de gymnasiefester, får mange nye venner, de begynder også at gå i byen og få kærester.

Et liv kombineret med sport og fester, kan for mange unge være svært at overskue. En kamp eller et stævne i weekenden kan pludselig virke helt uoverskuelig. Når man samtidig gerne vil ses med venner eller til fest aftenen inden. Når man gerne vil være med til alt det sociale og samtidigt også skal nå alle afleveringer og lektier i hverdagen, kan det pludselig være svært for mange unge, at overholde træningstiderne som holdet og ens træner forventer man dukker op til. Derfor vælger mange at droppe sporten, da de unge heller ikke vil miste deres sociale netværk i gymnasiet.

De nyeste tal fra Danmarks Idræts-Forbund (DIF) viser at deltagelsen i sportsforeninger falder drastisk i teenageårene.

Medlemstallet er oppe på 92 procent af en årgang i børneårene, men når årgangene bliver 18 år, er det faldet til 60 procent.

Samlet set dropper op mod 25 procent af de unge ud af sportsklubben i løbet af deres teenageår.

Ida Sandahl fra Virum Gymnasium udtaler sig om hvorfor hun har valgt at stoppe til sin sportsgren, efter efterårsferien. Hun havde været ude med en skade i 3 måneder og besluttede derfor i efterårsferien at hun ville stoppe til volleyball. Hun er 17 år og går i 2.G på VG. Her udtaler hun sig om hvorfor hun stoppede

“Hovedsageligt var det grundet en skade jeg fik, som var med til at holde mig væk fra træning i lang tid. Jeg fandt ud af, at min hverdag fungerer utrolig fint uden de ugentlige træninger, og at jeg havde meget mere tid til mig selv og venner.”
“Jeg havde også i flere år haft mange kontroverser med min træner, hvor jeg flere gange har overvejet at stoppe pga. hans opførsel mod mig. Dog må jeg pointere, at han samtidig også var en rigtig god træner for holdet, bare ikke for mig.”

Ida Sandahl har gået til volleyball i 8 år hos Lyngby Gladsaxe sportsklub

“Det var en utrolig svær beslutning for mig. Volleyball fyldte ekstremt meget i min hverdag, jeg var vant til at dukke op til træning 3 gange om ugen i 8 år. I de 8 år knyttede jeg også et tæt bånd med mine holdkammerater, så at skulle skilles fra dem, var nok den faktor der gjorde det et utroligt svært valg for mig at tage.”

Gymnasiet og den nye folkeskolereform kan også have utroligt stor indvirkning på unges beslutning om at stoppe til deres fritidsaktivitet.

“Jeg havde i en lang periode følt mig meget travl, men jeg vil stadig ikke mene, at folkeskolereformen havde en indvirkning på min beslutning, da jeg var god til at disponere min tid.”

For mange unge er det ikke en hensigt at stoppe med sporten, men årsagen til at de gør det er fordi de ikke kan få det til at passe ind deres hverdag.

En løsning for at holde fast i forenings sportsgrene kan være at gøre træningspassene mere fleksible, og ikke have for meget fokus på konkurrence, stævner og kampe, men i stedet på at få dyrket motion.

Hvis unge skal kunne fortsætte til deres sport gennem folkeskolen og de hårde år i gymnasiet, så burde regeringen måske overveje at ændre de unges skema og få inkorporeret sporten i skoledagen. At dyrke motion er utroligt vigtigt for de unges helbred og motivation.

To timers fodbold eller svømning kan gøre livet meget nemmere, da man kan få tankerne væk fra ens skole med mange afleveringer og forventninger. Sporten er et pusterum for de unge, hvor de kan have mulighed for brænde energi af,  komme væk fra den travle hverdag og ungdommens bekymringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *