Mange tusinde turister må vente tålmodigt på at komme hjem, grundet askesky fra vulkanen Agungs i Bali.

Af Frederik Sømod

Over de sidste par dage har en askesky ligget over den indonesiske ferieø Bali. Dette skyldes en række udbrud fra vulkanen Agungs, som ligger tæt ved lufthavnen Denpasar på Bali. Grundet askeskyen har lufthavnen siden i mandags været lukket og der har indtil i onsdags ikke været nogle flyafgange. I løbet af onsdagen havde askeskyen nemlig skiftet retning, hvilket gjorde det muligt at åbne for luftrummet.

Luftrummet er dog siden blevet lukket igen, og lufthavnens talsmand, Arie Ahsannurohim, har oplyst at lufthavnen tidligst åbner igen torsdag morgen. Dette betyder, at de knapt 100.000 turister som lige nu er på Bali ikke kan gøre andet end at vente på, at der igen bliver mulighed for at lette fra lufthavnen. Alene i løbet af tirsdagen blev der aflyst samlet 440 fly som skulle have fragtet omkring 60.000 passagerer hjem.

Grunden til at flyene ikke letter mens askeskyen er på himlen, er fordi asken fra vulkanen kan skade flymotorerne og gøre det besværligt for piloten at se.

Vulkanen gik i udbrud for første gang tirsdag sidste uge. Dette udbrud sendte en del aske op i himlen, og senere på ugen, mere præcist lørdag, gik vulkanen i udbrud igen, hvilket endnu en gang sendte aske op i himlen. Situationen på Bali minder lidt om situationen i Island i 2010, som også var skyld i en masse flyaflysninger.

Vulkanen ligger cirka 70 kilometer fra de populære turistområder Kuta og Seminyak

Balis alarmberedskab har indtil videre evakueret 40.000 mennesker i en radius af ti kilometer for Agungs, og forventer at blive nødt til at evakuere cirka dobbelt så mange. Det blev tirsdag oplyst, at vulkanen stadig er aktiv, og eksperter mener, at der er stor sandsynlighed for endnu et udbrud. Dette kan igen skabe problemer for den populære feriedestinations lufthavn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *